Monday, November 12, 2007

Youth members of UM4P prepare their journey to Israel whit a trainings weekend

BRUSSELS -- U Move 4 Peace (UM4P), the youth organisation of Pax Christi Flanders, prepares their exchange to Israel. During training sessions in Brussels, 17 young people work with two themes: organisational management and media. The knowledge they receive on this weekend, will be shared next summer with Jewish and Arab youth in Israel.




















By Karen, Emilie, Jacob, Nele en Marijntje on 10 and 11/11/2007

Sunday, November 11, 2007

U Move For Peace jongeren: wie zijn ze, wat drijft hen?

17 jongeren zijn dit weekend samengekomen in Brussel om hun zomeruitwisseling naar Israël voor te bereiden. Wij duwden vier van hen een microfoon onder de neus.

Naam: Steffi Verbraeken
Leeftijd: 22
Woont in : Antwerpen
Studies: master internationale politiek
En voor de rest: “Ik wil de wereld verbeteren, daarom ben ik ook lid geworden bij UM4P”

“Wat betekent de wereld verbeteren voor mij? Om meer te weten wat er leeft in de wereld, niet zomaar op een of andere manier de wereld leren kennen, daar komen ook conflicten bij. Ik denk dat het een deel van mij is om mensen te willen helpen, als dat kan via een organisatie is dat altijd beter. Individueel kan je wel je vriendin met relatieproblemen helpen, maar als je dat op grotere schaal wilt doen, heeft een organisatie veel meer mogelijkheden en is het efficiënter. Een organisatie heeft meer middelen. Gelijkgezinden leren kennen vind ik ook belangrijk.

Waarom juist voor een uitwisseling naar Israël kiezen? Op de vorige uitwisseling heb ik de Israëlisch-Palestijnse organisatie leren kennen, die we deze zomer bezoeken. Op school leer je natuurlijk wel iets over de toestand in het Midden-Oosten. Maar mensen ontmoeten die dag in dag uit in dat conflict leven, is verrijkend en opende mijn ogen. Je weet dan wel wat er in de boeken staat, maar eigenlijk weet je niets. Je weet niet waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden: niet in je eigen taal naar school kunnen gaan, en van die dingen. Ik heb toen heel fijne mensen leren kennen en ik wil die graag terugzien.”

Naam Odile Collinet
Woont in Luik
Leeftijd 23
Studies psychologie

“Het voelt raar aan om als Waalse tussen allemaal Vlamingen te werken, een beetje oncomfortabel, mensen moeten Engels praten omdat ik hier ben, de enige persoon die geen Nederlands kan. Het is niet dat ik denk dat ze dat erg vinden, maar ik vind het lastig, ik voel me er slecht door.

Ik ben als Waalse bij Pax Christi Vlaanderen terechtgekomen toen ik 2 jaar geleden een mailtje heb ontvangen over een uitwisseling tussen Walen en Vlamingen, die in Bulgarije zou doorgaan. De uitwisseling is niet doorgegaan, omdat er geen middelen waren. Maar ik ben toch daar gebleven, omdat ik de mensen en de manier dat ze naar vrede kijken zeer interessant vond. Daarom ben ik dus ook aanwezig op het voorbereidingsweekend.

Ik ben gemotiveerd om hier aan mee te doen, omdat ik een groot belang aan de wereld en aan vrede hecht. Ik wil me minder alleen voelen. Niet alleen in mijn strijd tegen onrecht, maar ik wil mensen ontmoeten en samen werken aan vrede. Ik wil niet egoïstisch zijn, ik wil niet alleen aan mijzelf denken. De afgelopen uitwisseling was een zeer rijke ervaring en ik kijk uit naar de volgende uitwisseling.

Ik vind het belangrijk dat we echt over elkaar leren en onze verschillen als een rijkdom zien.”

Naam: Jacob Vanneste
Woont in: West-Vlaanderen, “op den buiten dus”
Leeftijd: 16, bijna 17
Studies: Latijn Wetenschappen
En voor de rest: “geïnteresseerd in muziek en politiek, in de wereld in het algemeen eigenlijk”
“Ik sta open voor alles. Wat dat betekent? Ik heb niet zomaar vooroordelen als: 'ik ben daar niet in geïnteresseerd of daar ga ik niet geïnteresseerd in zijn'. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen te ontdekken door gewoon open te staan en alles op me af te laten komen.

Hoe ik bij um4p ben terecht gekomen? Mijn tweelingbroer heeft me verteld over de vorige uitwisseling en nam me mee naar een bijeenkomst. Ik was meteen geïnteresseerd om deel te nemen aan het uitwisselingsproject.

Voor mij betekent het heel veel om naar Israël te kunnen gaan en daar aan vredeswerk te kunnen doen. Ik vind het zinvol als persoonlijke ervaring, maar ook voor de buitenwereld. Ik ben nog nooit in het Midden-Oosten geweest. Het is ook een conflictgebied dat me heel erg aanspreekt. Ik wil ook zoveel mogelijk mensen ontmoeten en dat lijkt me de ideale kans.

In België kun je ook nieuwe culturen leren kennen, maar ik denk dat het nog wat anders is als je op de plaats zelf aanwezig bent.”

Naam: Glen Buts
Woont in: Brussel

Leeftijd: 19

Studies: Ingenieurswetenschappen architectuur
“Ik ben bij dit project geraakt dankzij JES, waar ik deze zomer vakantiewerk heb gedaan. JES had me gecontacteerd of ik interesse had in het project naar Israël. Dat sprak mij wel aan en vroeg hen of ze mij wat meer informatie konden zenden.”

“Waarom het mij interesseerde? Het is een eenmalige kans en ik geloof dat het een unieke ervaring zal zijn om jongeren uit Israël, in het conflictgebied, te ontmoeten en er mee samen te werken.”


Vlaamse jongeren naar Israël


BRUSSEL -- You Move For Peace (UM4P), de jongerenwerking van Pax Christi, bereidde zich dit weekend voor op een uitwisselingsreis naar Israël. Tijdens trainingssessies in Brussel werkten 17 jongeren rond twee thema’s: organisatie en media. De kennis die ze daar opdeden, gaan ze komende zomer delen met Israëlische en Palestijnse jongeren.

Iedere zomer gaan UM4P-leden op uitwisseling naar een conflictgebied. Eerder trokken ze al naar Kosovo en Noord-Ierland en zetten ze vorig jaar een tiendaags project op poten met jongeren uit verschillende landen. Daaruit groeide een samenwerking met Sadaka Reut uit Israël. Sadaka Reut, twee woorden die respectievelijk ‘vriendschap’ betekenen in het Arabisch en het Hebreeuws, is een organisatie uit Jaffa (Tel Aviv) die werkt met Israëlische en Palestijnse jongeren. Bovendien slaan ze dit jaar de handen in elkaar met JES, een stadslabo met expertise rond stedelijke jeugdcultuur.

“De voornaamste doelstelling van het project is de wederzijdse versterking van de organisaties. Daarnaast worden de deelnemers ondergedompeld in de cultuur, verdiepen ze zich in het Israëlisch-Palestijns conflict en krijgen ze heel wat media-ervaring mee als bagage”, zegt Olivier Forges, verantwoordelijke van UM4P. Op een eerste voorbereidingsweekend worden ze ondersteund door Indymedia onder de vorm van workshops rond journalistiek en fotografie. Ze leren bovendien hoe de structuur van een organisatie in elkaar zit en hoe je die kan versterken en professionaliseren.

“Het is zeldzaam dat een organisatie in Israël de beide bevolkingsgroepen samenbrengt en het zal voor onze jongeren ongetwijfeld een unieke ervaring zijn om te zien op welke manier dit gebeurt. Het lijkt ons uitermate boeiend om in gesprek te treden met de beide partijen.”, aldus Olivier Forges.

Naast twee voorbereidingsweekends staat het programma van de uitwisseling zelf nog niet vast en dit is een bewuste keuze. Het is voor UM4P en JES immers belangrijk dat jongeren inspraak hebben en de kans krijgen om actief te participeren in het hele proces van dit vredebevorderend pluralistisch initiatief. De uitwisselingsreis is echter geen eindpunt van het project. Tijdens de Vlaamse Vredesweek in oktober 2008 komen twee afgevaardigden van Sadaka Reut naar hier en wordt het resultaat van het hele proces aan het grote publiek bekendgemaakt.

www.um4p.be
www.jes.be
www.reutsadaka.org